перила къща

Къща: какви перила са подходящи?

В повечето случаи в частната къща са нужни перила. В статията ще откриете съвети при избора им.

Стълбището и парапетите към него са задължителен елемент в къщата, ако се състои от повече от един етаж. То може да бъде централен елемент или да играе ролята на акцент, който подчертава избрания стил. Съвременните технологии и материали предоставят богат избор, но все пак всичко зависи от вкуса и въображението на собственика на къщата.

перила на къщаЕто какви парапети за къща най-често се използват:

  • Месингови парапети – страхотен лукс

Един от най-скъпите и търсени материали при изграждане на стълби и интериорни детайли е месингът. Този материал е ценен заради благородния си златист блясък и невероятната издръжливост. При правилна грижа месинговите парапети могат да издържат повече от 15-20 години, като напълно запазват своя външен вид и технически характеристики. Месинговите парапети се използват в класическите интериори, когато собственикът на къщата се стреми да изгради атмосфера на лукс, както и в стил винтидж в интериорния дизайн.

  • Железни парапети – изчистена елегантност

Модерните и Хай-тек интериори, които се характеризират с минимализъм, яснота на линиите, липсата на сложни детайли, налагат приложението на парапети, изработени от желязо. Простата геометрия на формите, възможността за оцветяване във всеки цвят, здравината, както и относително достъпната цена на материала, предоставят огромни възможности да се развихри въображението в интериора на къщата.

Съществуват обаче някои недостатъци на парапетите от желязо, най-важният, от които е корозията. Дори при професионална, технологично направена обработка, експлоатационният живот на  железните парапети е не повече от 5 години. След този период е необходима повторна обработка или ремонт.

перила къща

  • Парапети от неръждаема стомана – динамична красота

Леката, блестяща стомана изглежда страхотно в технологичен, футуристичен интериор на една къща. Но стоманените парапети са класическо интериорно решение за дома. Това е един от най-предпочитаните за използване  материали в къщата. Той не изисква обработка, има висока якост, устойчивост на корозия и издръжливост. И най-важното е, че неръждаемата стомана се комбинира с всякакъв материал – дърво, стъкло, пластмаса, което отваря допълнителни възможности при изграждане на парапетите.

  • Дървени парапети – класика, уют и комфорт

Не по-малко универсален материал за парапети на стълби е дървото. Тя може да има различна текстура. Дървото е екологично, придава уют и комфорт на всеки интериор. Дървените парапети са топли, гладки, приятни на допир, а също така носят особен аромат в къщата. Но трябва да се помни, че дървото е „жив“ материал. Диша, може да променя формата си с течение на времето, изисква повторно импрегниране на всеки 7-10 години, чувствително е към механични повреди. Парапетите от дърво могат да са в комбинация с други материали – месинг, ковано желязо или неръждаема стомана.