къща извън града

Грешки при покупка на къща на село

Увеличава се броя на хората, които желаят да закупят къща на село.

Някои искат да се сдобият с уютна къща извън града, която да е техен постоянен дом и добра инвестиция, а други – да си почиват в нея или да се занимават с отглеждане на селскостопанска продукция. Независимо от мотивите, ако искате да купите извънградски недвижим имот, важно е да избегнете някои съществени грешки.

А кои са те?

Къща на селоЕто на какво да обърнете внимание:

Сред най-разпространените грешки е да се търсят най-евтините опции, а обикновено те са с външна тоалетна, без канализация и без вода или ограничен водоизточник. Недостатъците на тази покупка  се виждат на повърхността.

Освен това често подобен имот е с добър външен вид, но при обстоен оглед е видно, че се нуждае от генерален ремонт.

Не мислете, че инспектирането на фасадата и запознаването с оформлението на къщата е всичко, което е необходимо, за да се направи решение за покупката й. Трябва да проверите основата на къщата, покрива й и ред други неща.

Следващата често срещана грешка е незнанието, че земята под имота може да е в защитени природни територии. Поради това е по-добре да проверите дали строителството на къщата е било законно и как стоят нещата в момента.

Преди да купите парцел с къща на село, добра идея е да се запознаете с основния план на селото. Така ще може да разберете инфраструктурата, къде минава пътя, дали има наблизо гора, пасище или дори селско гробище.

Добре е да се провери и площта около къщата – в близост може да има селско сметище или обор.

Къща на село

В началния етап от продажбата е важно да посетите селото като турист и да поразпитате малко за него, за да научите повече за своите бъдещи съседи.

Запомнете, за да избегнете повечето проблеми при покупката на имот и да съкратите процеса на сделката, трябва да изберете добра агенция за недвижими имоти.

Най-важното за купувача на селска къща е да се оцени стойността й правилно.

Две къщи на село, които нямат никакви разлики отвън, вътре могат да бъдат с напълно различна степен на готовност за ползване и следователно да имат различни разходи.

Разбира се, ще видите разликата, но едва ли ще може да прецените колко голяма е тя във финансово измерение, защото не сте специалист в тази сфера.

Ето защо, за да определите точната стойност на къщата на село, трябва да се обърнете към специалист за помощ.