Неокласицизъм в интериора

Неокласицизъм: модерен поглед към традицията

Неокласицизъм в интериора – как да го познаем?

Ако се интересувате от съвременната интерпретация на вековните традиции, ако приемате идеята, че изисканият лукс може да бъде изпълнен в духа на нашето време, неокласическият стил със сигурност ще ви заинтересува.

Неокласицизъм в интериора

Неокласицизимът е в състояние да се впише в органичен вид както в едно голямо семейно гнездо, разположено в просторна селска къща, така и в рамките на градски апартамент в модерен стил.

Появата на неокласическия стил е напълно естествен феномен, като реакция спрямо модернизма, към желанието не само да не забравяме традициите, но и желанието да ги интерпретираме с помощта на съвременни материали и настоящи дизайнерски идеи.

Неокласическата насока позволява дългогодишните традиции в дизайна на жилищните пространства да станат по-гъвкави, адаптирани към нашата реалност. Но в същото време стилът не губи своето усъвършенстване, духът на лукс остава.

Подобно на всичко останало, неокласицизмът се променя във времето, той имитира все по-нарастващия темп на съвременния живот. Това се проявява в способността да се акомодират съответните дизайнерски идеи и да се адаптират към съвременните материали, което прави неокласицизмът все по-популярен не само сред дизайнерите, но и сред собствениците на къщи и апартаменти.

Нека разгледаме по-подробно основните характеристики на неокласицизма.

1.Естествени цветове

Декорацията на стаите в стил неокласицизъм, е подобна на принципите за избор на цветови решения в класицизма – главно нюанси с естествен произход. Всички нюанси на белия цвят – от синкаво бяло до млечни тонове, пясъчно, бежово, сиво, кафяви, златисто…

неокласицзъм в интериора

2.Красиви цветни решения

Неокласическият стил е донякъде еклектичен, тъй като съвременни мебели, дизайнерските осветителни тела или оригиналния килим могат да бъдат поставени на фона на класическите декоративни техники (различни корнизи и барелефи).

Цветната скала на неокласицизма е доста консервативна и не приема изобилието от цветове, които противоречат помежду си по отношение на палитрата. Цялостната картина на интериора в неокласическия стил често е монохромна, представена в преливащи пастелни цветове.

3.Специфика на оформление за комфорт на стаите

Идеалната възможност за създаване на неокласически интериор са просторните, светли стаи с високи тавани и големи прозорци. Ако в такъв дом има и голяма всекидневна, дизайнът ще бъде най-автентичен.

4.Симетрия 

Симетрията и подредбата на всички елементи от интериора е една от отличителните черти на неокласицизма. Обзавеждането следва да е подредено в съответствие с каноничните принципи на симетрия, оскъдност и пропорционалност.

Например, в хола, най-лесният начин е да се изгради симетрия около камината – огледало на нивото на очите над камината, чифт столове край камината, масичка за кафе в центъра, подредена симетрично мека мебел…

Всички тези техники позволяват да се създаде интериорно съвършенство в неокласическата стая.