Нов апартамент

Нов апартамент – обърнете внимание на тези неща

Предстои ви покупка на нов апартамент – ето на какво да обърнете внимание.

Преди всичко информирайте се какво е състоянието на газоснабдяване и водоснабдяване, отопление, електричество, вентилация, интернет линии и др.

Тяхното планиране и разполагане започва на етапа на проектиране на сградата. Има два основни типа системи:

  • Външни: разположени извън сградата, те включват течаща вода, електричество и др.
  • Вътрешен: намира се в сградата, включва канализация, отопление, електрически кабели.

Нов апартаментНека поговорим по-подробно за всеки тип система при нов апартамент.

  • Електричество. В новите апартаменти е предвидено специално заземяване. Окабеляването се прокарва по трипроводна система, третият проводник е свързан към заземяващия контур.
  • Вода. Новите тръби са изработени от полипропилен и металопластика, което е много по-естетично и по-трайно от чугунените тръби.
  • Газ. В новопостроените апартаменти понякога има газов котел, който вече е свързан към централната система за газ в града.
  • Канализация. Подобно на водопровода, канализационната система се състои от полипропиленови тръби, които не се нуждаят от боядисване и не ръждясват.
  • Радиатори. Най-често се инсталират алуминиеви радиатори; те са привлекателни на външен вид и затоплят добре помещението.
  • Вентилация. Обикновено такива системи има в жилища от икономична класа.

Всичко по-горе е необходимо не само за комфорта на обитателите, но и за въвеждане в експлоатация на обекта.

Нов апартаментПолезно е да се знае следното при покупка на нов апартамент.

Ако видите реклама за продажба на апартаменти „без довършителни работи“, тогава говорим само за наличие на основните системи  в съвременните нови сгради. Включва всичко изброено по-горе, но за да приведете апартамента в условия, подходящи за живеене, ще трябва да се свършат още доста неща, които изискват допълнително финансиране и време.

Всъщност основните и недовършени апартаменти са по-евтини, но закупуването им е само първата стъпка към придобиването на собствен дом, защото понякога може да отнеме няколко години, за да се приведат в обитаемо състояние. Понякога цената на ремонта достига повече от половината от цената на закупения апартамент.

Но пък има и доста плюсове при такъв апартамент.

Подобно празно пространство е отворено за всякакви трансформации: можете да покажете своите дизайнерски идеи, като оборудвате мечтания си дом от нулата. Но бъдете готови да влагате както пари, така и ценно време.

Съвременните нови сгради от луксозен клас са оборудвани така, че живеещите там да са възможно най-независими от външните условия. Следователно там са инсталирани автономни отоплителни системи, отопление на вода и вътрешна телефония. Всички системи работят абсолютно безшумно, без да пречат на жителите на сградата.