Покупка на апартамент: задайте си тези въпроси

Ето кои въпроси, трябва да си зададете, преди покупка на апартамент

Тази статия е много полезна специално за тези хора, които имат желание за покупка на апартамент. Просто задайте на продавача или брокера тези въпроси, ако искате да спестите време, пари, нерви. Така можете да филтрирате измамниците и опасните опции.

Ако намерите няколко подходящи реклами за апартаменти в сайтове за недвижими имоти и не знаете откъде да започнете, отворете този списък! Отговорите ще дадат най-точната представа за състоянието на жилището и неговите характеристики.

покупка на апартамент

Бързо организирайте информацията!

Основното е да насочите разговора в правилната посока и да не пропускате да получите ключова информация. Някои въпроси можете да зададете по телефона, други при първия оглед и трети, ако наистина сте харесали обекта и вече искате да сключите сделка.

1.Кой е собственикът на предлагания имот?

Винаги е по-добре да говорите със самия собственик или брокер от агенция за недвижими имоти, а не с неговите приятели, роднини и познати.

2.През коя година е построен, купен (или наследен) апартаментът?

Трябва да сте внимателни, за да получите ясен отговор. Изискайте в този случай документ.

3.Кой в ​​момента живее в предлагания апартамент за продажба?

Има апартаменти, които са били отдавани под наем дълго време или са оставени без надзор по различни причини. В такива случаи се подгответе за факта, че собственикът може да не е запознат със скритите дефекти и до известна степен да надцени състоянието на обекта. И така да иска завишена цена.

4.Има ли ограничения за продажба на апартамента?

Имотът може да бъде ипотекиран – да служи като гаранция за изплащане на заем. Решете дали сте готови за такава сделка. Ако е така, струва си да се консултирате с адвокат.

5.Правен ли е ремонт на жилището и кога?

В какво състояние е покривът, дограмата и т.н. Трябва да знаете това, за да вземете решение. Ако се окаже, че жилището е изцяло реновирано наскоро, проверете за чия сметка.

Разбира се,  в същото време е полезно да разберете за наличието и състоянието на домакинските уреди и мебелите, ако се продава напълно обзаведен.

6.Има ли асансьор в сградата и кога е ремонтиран последно?

Ако сградата е стара, проверете дали асансьорът е сменен.

7.Какъв е размерът на предлагания апартамент?

Покупка на апартамент

 

Колко квадрата са кухнята, дневната, спалнята, коридора, санитарните помещения?

Важно е да имате плана на апартамента предварително. Така ще добиете пълна картина на обекта още преди огледа му.

8.Има ли балкони, тераси и лоджии? Изолирани ли са? Колко прозорци има в апартамента? Какъв вид? Къде гледат?

Ако не ви е показан планът на апартамента, най-добре е да се консултирате с продавача за тези параметри, така че по време на огледа да не бъдете изненадани. Моля, обърнете внимание: има апартаменти без балкон, стаи с нестандартни прозорци или изобщо без прозорци.

9.Попитайте за размера на сметките за комунални услуги при покупка на апартамент?

Това е важно и трябва да разберете как е организиран проблема с отоплението – има ли парно или се ползват климатици и други ел. уреди за целта. Поставете и въпроса за доставчика на интернет.

10.Какво има в близост до апартамента, който искате да купите?

Със сигурност не искате да живеете до шумно кафене, нощен клуб или ресторант. Насочете си оглед вечерта. Така ще проверите дали наистина е тихо мястото, както уверява продавачът.

11.При покупкаа на апартамент, поискайте информация за инфраструктурата или как се стига до жилището? Къде е паркингът и т.н.?

Информация за инфраструктурата можете да проучите сами. Но все пак, съшата, чута директно от устата на продавача или брокера, може да се окаже още по-ценна.