Покупка на апартамент с ипотека

Покупка на апартамент според сезона

Как се прави покупка на апартамент според сезона

Има ситуации, когато спешно трябва да се направи покупка на апартамент. Ако парите не са проблем, възникват редица въпроси относно площта на жилището, което се купува, броя на стаите и тяхното местоположение, нивото на  завършеност, потенциалната инфраструктура и т.н. В този случай е доста лесно да се намери апартамент.

покупка на апартамент

Какво се случва обаче, когато човек е ограничен в средствата и как би си купил апартамент изгодно? Трябва да се направи проучване на пазара за недвижими имоти и да се потърсят наистина добри  оферти. Сезонността влияе ли върху цените на жилищата?

Ако се задълбочим в икономическата ситуация на пазара на недвижими имоти и се търсят изгодни оферти, все пак си струва да се обърне внимание на сезоните при покупка на апартамент.

  • Пролет

През пролетта търсенето на недвижими имоти скача забележимо, цените растат и се покачват до около май. Покупката на апартамент през пролетта има предимства. Тогава пазарът на недвижими имоти буквално прелива от разнообразие от предложения и намирането на подходящо жилище е много по-лесно, отколкото през зимата или лятото. Но цената за апартамент вероятно ще бъде по-висока.

  • Лято

Лятото е сезонът на ваканциите, почивката и пътуванията. Пазарът на недвижими имоти е в затишие. И не става въпрос за броя на офертите, които все още са достатъчни. Търсенето на апартаменти спада значително, а цените на жилищата падат.  И в резултат на това закупуването на подходящ апартамент на разумна цена през лятото може да е най-добрият вариант.

  • Есен

През есента пазарът на недвижими имоти започва да кипи както от търсене, така и от предлагане на апартаменти. Есента не е сезонът, в който те стават евтини, но купуването на жилище през есента има предимства. На пазара има много оферти с отстъпки и бонуси. Специалните оферти набират скорост към края на ноември, тъй като брокерите искат да имат печалби преди предстоящото зимно спокойствие.

  • Зима

покупка на апартамент

През зимата пазарът на недвижими имоти спи. От есента остават обаче много изгодни оферти, но търсенето значително намалява. По тези прости причини зимата е подходящият сезон за закупуване на жилище. През зимата се появяват благоприятни цени.

От написаното може да заключим: по-лесно е да изберете добра оферта през лятото, а да купите апартамент на намалена цена е по-изгодно през зимата. Във всеки случай трябва да се  проучи икономическата ситуация на пазара и да се анализират плюсовете и минусите на всеки сезон.