Покупка на инвестиционен имот

Какви рискове крие покупката на инвестиционен имот?

Има много причини да се смята, че покупката на инвестиционен имот е добра инвестиция. Експертите обаче са съгласни, че както при всяка инвестиция, е необходимо да сте добре запознати, преди да вложите парите си.

Ето нещата, които трябва да обмислите и проучите при покупката на имот с цел отдаване под наем.

Обикновено купувачите ще трябва да осигурят поне 20% първоначална вноска. Освен това, да бъдеш наемодател изисква широк спектър от умения. Обърнете внимание на тези неща:

Покупката на инвестиционен имотИскате ли да бъдете наемодател

Задайте си например тези въпроси. Как се справяте с ремонт на гипсокартон или отпушване на тоалетната? Разбира се, можете да се обадите на някой, който да го направи вместо вас, или да наемете управител на имот, но това ще изяде печалбата ви. Собствениците на имоти, които имат едно или два жилища, често извършват свои собствени ремонти, за да спестят пари.

Изплащане на личен дълг

Ако имате студентски заеми, неплатени други сметки или деца, които скоро ще учат в университет, закупуването на имот под наем може да не е правилният ход. Не се поставяйте в положение, в което ви липсват парични средства, за да извършвате плащания по дълга си.

Обезпечете авансовото плащане

Инвестиционните имоти обикновено изискват по-голямо първоначално плащане. Ще ви е необходима поне 20% първоначална вноска,

Намерете правилното местоположение

Не бива да се сдобивате с имот за отдаване под наем в район, който не е стабилен като търсене за живеене. Град или район, където населението расте и е в ход план за съживяване, представлява потенциална възможност за инвестиция.

Когато избирате печеливш имот под наем, потърсете място с ниски данъци върху имотите, приличен училищен район и много удобства, като паркове, молове, ресторанти и киносалони. В допълнение, квартал с ниски нива на престъпност, достъп до обществен транспорт и нарастващ пазар на труда може да означава по-голям набор от потенциални наематели.

Покупката на инвестиционен имотЗаложете фактор за неочаквани разходи

Винаги има вероятност от възникване на аварийна ситуация – например повреда на покрива или спукване на тръби. Планирайте да заделяте 20% до 30% от приходите си от наем за тези видове разходи, така че да имате фонд, който да плащате за своевременни ремонти.

Запознайте се със своите законови задължения

Собствениците на апартамента под наем трябва да са запознати със законите уреждащи наемните отношенията. Важно е да знаете правата на вашите наематели и задълженията ви по отношение на кредита, данъците към държавата и други, за да се избегнат юридически проблеми.

Претеглете рисковете спрямо ползите от такъв имот

При всяко финансово решение трябва да определите дали изплащането си струва потенциалните рискове. Има ли смисъл да инвестирате в недвижими имоти, за да имате реална печалба.