Покупка на къща на село – съвети

Предлагаме ви 5 съвета при покупка на къща на село.

Къща на село е мечтата на всеки човек, принуден да живее в „градската джунгла“. Какво трябва да се направи, така че реализираната идея да не ви разочарова? Къде да намерите продавачи? Какво да търсите, когато разглеждате къщата?

Покупката на къща на село е отлична инвестиция. Но ето на какво е добре да обърнете внимание. 

Кога е най-доброто време за покупка на къща на село?

През зимата пазарът на извънградски  недвижими имоти спи, продавачите са малко. През лятото има повече предложения. Повечето  от тях се появяват в началото на пролетта или есента.

Покупка на Къща на селоОт кого е по-добре да купувате: от жител в селото или градски жител, решил да продаде къщата си?

Когато купувате недвижим имот на село, все пак, е по-добре да  се свържете с местен жител. Така е по-лесно да се пазарите с него. Но най-добрият вариант е да се обърнете към агенция за недвижими имоти, която предлага богат избор от имоти в село.

Къде да се търсят обяви за продажба на недвижими имоти?

Можете да използвате интернет обяви, които непрекъснато се актуализират. Най-добрият вариант, ако купувате конкретна къща, е  да се свържете с професионалист, който е запознат с продавача на недвижимя имот и познава особеностите на определен район и навиците на селските жители.

 Какво определя цената на недвижимия имот?

Стойността на къщата на село се влияе значително от разстоянието от града и наличието/отсъствието на асфалтов път, както и площта на парцела.

Цената се вдига значително, ако в близост до селото, в което се намира имота, има гора или река. По-скъпо е, но какво удоволствие е да ходите на реката през лятото или да си правите излети в гората.

Поупка на Къща на село

На какво друго трябва да обърнете внимание при избора на къща в селото?

Брой жители. Това обаче не е причина да изберете къща, която е далече от други хора. 20-40 жилищни къщи наоколо са това, от което се нуждаете за комфортен и спокоен живот.

Година на построяване на къщата, материал на стените, пода, покрива – обърнете внимание на тези неща при огледа. Ако къщата, която искате да купите, е на повече от 50 години, бъдете готови за ремонт. Това обяснява и по-ниската цена, на която я намирате.