Ремонт на балкона

Ремонт на балкона или лоджията: особености

От статията ще научите какво точно включва ремонт на балкона или лоджията в апартамента

Балконите и лоджиите са декоративни елементи на един дом, които частично или изцяло се наммират извън основната сграда. Първоначално те са били замислени единствено да украсят сградите и да се организира по приятен начин свободното време.

На един балкон има място както за малка градинка от саксии, така и място за стол и масичка за пиене на кафе, чай или коктейл. Така човек може спокойно да се възхищават на залеза или да диша чист въздух. В наши дни при декоративно-естетическото предназначение на балконите и лоджиите се търси изключителна функционалност и често хората оборудват там уютен кът за релакс.

Въпреки факта, че балконите и лоджиите в апартаменти, като правило, не са големи, то те имат задължително нужда от ремонт. Има две основни трудности.

Кои са те?

Тези части от дома са без отопление и редовно са изложени на температурни резки

промени, влажност, ярко слънце и други природни фактори. Ето защо избора на материалите за ремонтиране на балкона или лоджията трябва да бъде  крайно прецизен.

Най-лесният начин е да се извърши самия ремонт от професионалисти, но не всеки може да си позволи да наеме фирма. Ако решите сами да ремонтирате балкона/ лоджията, то трябва предварително да се запознаете с това какво трябва да се направи точно и как…

Вижте още: Агенция за недвижими имоти – плюсове и ползи

Основните етапи на ремонт най-често включват:

  • Ремонт на балкона

    остъкляване,

  • топлоизолация,
  • изолация на пода,
  • електрическо окабеляване,
  • довършителни работи.

Ако балконът/лоджията не е остъклен или е остъклен от времето на „баба“, то задължително трябва да се монтира двоен стъклопакет. Прозорците с двоен стъклопакет пазят от дъжд, сняг, температурни промени и най-важното – от прах и уличен шум.

 

Преди остъкляването на балкон или лоджия, в старите жилища се препоръчва да се укрепи външната страна на парапета

За да стане балконът наистина уютен, той трябва да бъде добре изолиран и всички пукнатини трябва да бъдат запълнени, за да се предпази от влагата и праха да не навлиза от улицата. Изолацията на тази част от жилището може да се направи добре само от майстори. Също така, полагането на окабеляване е голям риск, ако не притежавате познания. За да се избегнат проблеми, то тази работа се извършва от ел. техник.

А  самата декорация на балкона зависи от личното въображение.Ремонт на балкона

Романтичен Прованс или изчистен Хай-тек, скандинавски минимализъм или стил Арт Деко, самият балкон може или да повтори избрания стил в дома или да контрастира с него. Основното прамило е, да ви харесва!

Когато избирате материали за обзавеждането на балкона или лоджията, то те трябва да отговарят на най-високите изисквания за качество, да бъдат издръжливи и, непременно, устойчиви на неблагоприятни метеорологични условия.