селски къщи

Селски къщи и вили – подготовка за зимата

Оказва се, че през зимата доста селски къщи и вили са необитаеми

Това може да доведе до различни проблеми – може би първото, което се сещате са кражбите при тях. Но това не е единственият проблем. Краят на есента е времето, когато е нужно да се направи подготовка на селски къщи или вила за зимните месеци. Сграда, която не се посещава или отоплява през целия зимен сезон, изисква внимателна поддръжка. Както и целия имот, който включва градината.

Правило първо – направете обход отвън

селски къщи

Трябва да започнете  с проверка на сградата и оградата отвън. Необходимо е да се провери дали има някакви повреди при тях, поради което при лоши зимни условия конструкцията може да получи значителни щети. Може да сложите отвън дървени плоскости за защита на прозорците.

Второ правило  – проверете за проблеми в покрива

Ако съществува някакъв проблем с него, той, със сигурност, ще се прояви в студения метеорологичен период. При най-малкото затопляне покривът ще започне да тече и ще нанесе щети в стаите. наводнение върху състоянието на цялата сграда.

Трето правило – вижте и мазето

Ако в сградата има мазе, тогава също трябва да му се обърне по-голямо внимание. И тук може да се натрупва вода, чиято вреда за конструкцията е очевидна.

Четвърто правило – спрете водата

При водоснабдяването и канализацията трябва да се действа неотложно. Зазимете крановете, изолирайте със специални материали някои външни тръби, за да няма риск от замръзване на застояла вода в тях.

Пето правило- изключете ел. захранването

За да избегнете големи проблеми от пожар, трябва да изключите електрическата мрежа у дома от ел. таблото.

Шесто правило – приберете всичко, което е от текстил

селски къщи

Наложително е да махнете от селската къща или вилата цялото спално бельо, кърпи, всички дрехи. В неотопляема стая тези неща ще се навлажнят и впоследствие ще се превърнат в източник на неприятна миризма. Естествено, трябва да проветрите и стаите като ги приберете.

Седмо правило – изнесете всички хранителни продукти от стаите

Ако това не бъде направено, тогава плъховете ще станат чест гост във всички стаи и всъщност те могат сериозно да повредят имуществото. Също така си струва да оставите тук-там няколко капана за мишки.

Осмо правило – препоръчваме да извадите ценности и уреди, които са скъпи

Така ще спестите пари и ще бъдете спокойни, че наистина няма какво да бъде откраднато в къщата.

Девето правило –  установете връзка със съседи, които живеят в близост

Ако има хора, които живеят в близост, помолете ги да наглеждат имота. Съседите също може да наглеждат дома и така ще бъдете по-спокойно.