стаите в дома

Стаите в дома – ето кое помага при нисък таван

Нисък таван в стаите в дома – може ли да се реши този проблем и как?

Ако имате нисък таван в стаите в дома си – не се тревожете. Винаги може визуално „да се повдигне“ тавана. Ниският таван в една стая може да бъде голям проблем, ако не знаете определени дизайнерски трикове.

В тази статия има четири начина за визуално увеличаване височината на тавана в дома.

  • Лъскава повърхност

стаите в дома

Много ефектен начин за решаване на проблема с ниския таван в апартамента е да избере точното покритие.  Гланцовите повърхности визуално увеличават обема на помещението, а играта на отраженията придава на допълнителна дълбочина.

Дизайнерите в този смисъл са на мнение, че един таван от лъскаво PVC фолио, е идеален за ниска стая. Но той не бива да е бал, а тъмен и с блясък тъмно, за да изглежда помещението по-високо.

  • Без контраст в цвета на стените и тавана

По същата причина границата между стените и тавана в една стая не трябва да бъде подчертана в контрастни цветове. Тоест, може да се ползва един цвят за цялото помещение. Класическо решение, препоръчване от интериорните специалисти е използването на  тапети с вертикални мотиви. Тук обаче има още нещо: мотивите на тях не трябва да са прекалено близо един до друг или прекалено ярки. В противен случай  е налице опасност да има на обратен ефект, просто таванът ще изглежда още по-нисък.

  • Игра на светлини

Изключително стилно решение за визуално повдигне на тавана в стаята в дома, е осветлението към корниза. LED лентите  в случая се  намират под корниза. Такова осветление не само прави тавана по-висок, но дава уникална визия на стаята като се подчертават също някои декоративни елементи, например, картини, снимки, саксии или вази с цветя.

  • Акцент на пода или стените

стаите в дома

Ниският таван ще остане на заден план, ако вниманието е насочено към пода и стените. Това се реализира лесно при комбиниране на комбинация тъмни стени и светла подова настилка. Друг вариант е използването на специфичен акцент на стената. Вярваме, че тези предложения са лесно изпълними и наистина ще доведат до желания ефект.