Стил баухаус в апартамента

Стил Баухаус в апартамента

Стил Баухаус в апартамента – време е за  икономична функционалност в интериора.

Стилът Bauhaus, който стана популярен в началото на 20-ти век, е особено повлиян от общия ентусиазъм по онова време за геометризъм, кубизъм и конструктивизъм. В интериора  Баухаус е обичайно да има практичност и функционалност, която се различава  от ненужния лукс на буржоазията.

стил баухаус в апартаментаЕволюция на стила.

От момента на своето формиране до наши дни стилът Баухаус непрекъснато се развива и усъвършенства. Основната идея на този стил е простота, съответстваща на духа на времето.

Мебелите и декоративните елементи, използвани за дома, трябва да притежават висококачествени характеристики, атрактивен външен вид, функционалност, лекота на използване и достъпна цена за повечето хора.

Предметите в интериора трябва да бъдат произведени в съответствие с принципите на рационално и икономично използване на суровините. Стилът Bauhaus носи модата на тавани с различна височина за всяка стая в апартамента.

Материали, цвят и осветление.

Цветовата схема на стила Бухаус е предимно в неутрални тонове (черно, бяло, бежово и сиво). Често тази цветова палитра се разрежда с ярки акценти – петна от червено, синьо, различни нюанси на синьо, зелено и жълто. Интериорът използва не само стъклени, пластмасови и метални повърхности, но и кожа с дърво. Широко се прилагат абстрактни дизайни и геометрични шарки.

Жилище, декорирано в стил Баухаус дава много светлина – високите тавани и ярки източници на светлина помагат да се направи интериорът просторен. Характерно е използването на предимно хоризонтални равнини.

стил баухаус в апартаментаАпартаментът, в който се използва стил Баухаус, може да бъде разпознат по следните признаци:

  • Интериорът задължително съдържа геометрични форми – квадрат и кръг, прост и продълговат правоъгълник.
  • Широко се използват диагонали, удължени линии и известна асиметрия.
  • Стените обикновено са в един цвят. Ако се използва тапет, тогава повърхността му трябва да наподобява плат с геометрична шарка.
  • Обичайно е на пода да се постави висококачествен линолеум с неутрални фигури. Линолеумът, имитиращ дървена или метална повърхност, се вписва органично в интериора.
  • Най-добрата декорация за такъв интериор не е използването на различни аксесоари, а включва декорация на стаята с помощта на съвременни домакински уреди и ярки източници на светлина, които подчертават отделни зони.

Специфика при мебелите при стил Баухаус в апартамента

  • Последователите на тенденцията използват метал за производството на удобни мебели. За първи път извита метална тръба служи като рамка за столове и маси.
  • Мебелите са лесно трансформиращи се и приемащи различни форми и позиции. Днес тези идеи не само формират основата на съвременния дом, но и се използват широко в офисите.
  • Ергономичните столове, изработени от огънати метални тръби, с възглавници от кожа или брезент са класика за  Баухаус. Основателите на този стил смятат, че мебелите не трябва да са твърде скъпи, изключително функционални и сгъваеми. Използването на метал и пластмаса прави интериора също хигиеничен, тъй като такива материали са лесни за почистване.